Dreptul societatilor

În acest domeniu vă oferim următoarele servicii:

  1. Consultanță în vederea alegerii și configurării tipului optim de societate funcție de scopul urmărit
  2.  Inființarea societăților
  3. Consultanță punctuală sau permanentă, pe bază de abonament pentru societăți, în toate domeniile care țin de activitatea acestora
  4. Consultanță și implementare în cazul dizolvărilor/lichidărilor, fuziunilor și divizărilor, majorărilor și reducerilor de capital, transformărilor într-o altă formă de societate.
  • Consultanța juridică pe care o acordăm este însă esențială încă din etapa premergătoare constituirii unei societăți. Chiar din această etapă există o multitudine de aspecte care trebuiesc luate în considerare:

Alegerea formei optime de societate.

  • Fiecare formă reglementată de Legea societăților comerciale are avantaje și dezavantajele ei, pornind de la răspunderea fondatorilor, a administratorilor, dimensiunea capitalului social, mai multă sau mai puțină birocrație societară în privința procedurii de adoptare a deciziilor în cadrul societății, quorumuri necesare din punct de vedere legal sau statutar pentru adoptarea deciziilor. Utilizarea unor ”modele „ de act constitutiv poate părea extrem de facilă, necostisitoare și neproblematică la înființarea unei societăți. Alegerile greșite făcute în această etapă pot avea însă efecte extrem de negative ulterior, ducând uneori chiar și la blocarea activității anumitor societăți. O reglementare detaliată și adaptată fiecărei situații în parte poate duce la evitarea multor neplăceri ulterioare.

Dimensionarea optimă a capitalului social

  • Odată înființată societatea, aceasta va avea, în general, capitalul social ca principală sursă de finanțare în prima etapă a existenței sale. O dimensionare necorespunzătoare a capitalului social inițial va avea ca efect cheltuieli suplimentare și timp pierdut în perioada imediat următoare, indiferent că se va lua în calcul majorarea capitalului social inițial sau creditarea societății de către asociați/acționari sau de către terți.

Stabilirea clară a modului de luare a deciziilor și de conlucrare pentru administratori/consiliul de administrație.

  • Acesta este unul din aspectele esențiale pentru evitarea blocajelor și neplăcerilor ulterioare în viața unei societăți.

Reglementarea modului în care se iau deciziile în cadrul Adunărilor Generale

  • Într-adevăr legea nu este foarte flexibilă în această privință, dar există o anumită libertate de reglementare și în această chestiune.
  • Ulterior înființării, o societate se confruntă pe parcursul existenței sale cu multiple situații în care este extrem de importantă o consultanță juridică temeinică și rapidă. În cazul în care aveți angajați, vă veți confrunta în mod cert cu întrebări legate de dreptul muncii, un domeniu cu extrem de multe reglementări, aflate într-o permanentă schimbare de la un an la altul.
  • În măsura în care aveți furnizori și clienți va fi nevoie de redactarea unor contracte sau analizarea din punct de vedere juridic a altor contracte ce pot ascunde diverse capcane.
  • În viața unei societăți poate apărea și necesitatea unei reorganizări a acesteia. Indiferent că vorbim de schimbarea formei societății, de divizarea sau fuziunea acesteia cu altă societate, acestea sunt operațiuni complexe din punct de vedere juridic, care necesită o cunoaștere profundă și o interpretare și aplicare corectă a normelor de drept aplicabile. Din acest motiv există un număr limitat de avocați care pot oferi acest serviciu unei societăți.
  • Litigii intre profesionisti.

Noi vă putem oferi consultanță profesionistă cu privire la toate aceste aspecte.